About Me

My photo
Triang, Pahang, Malaysia
Hardworking,creative,dependable, calm, enjoy helping others, modest, love to achieve great things like peace, strong- minded, conservative, gentle, reliable, inspire confidence, balanced, truthful, loyal, committed, strong and easy to trust.

Saturday, August 14, 2010

Cheff Jue Recipe's

salam kawan-kawan..

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat menjalani ibadah puasa :)
>>> Harini aku nak berkongsi Resepi yang aku suke masak n mkn..aku memang suka makan makanan yang pedas2,maklumlah mak ayah aku orang Melaka so xselera kalau xpedas..hihi
Sebenarnya Asam Pedas ni memang macam2 jenis tapi ini yang aku paling berselera, So kawan2 cubela resepi ni dulu yer


IKAN TONGKOL MASAK ASAM PEDAS

Bahan2 :

1.Minyak (4 senduk)
2.Bawang merah 3 ulas telah di kisar
3.Bawang putih 2 ulas telah di kisar
4.Halia 3 inci telah di kisar ( lebih sikit pn xape)
5.Lada hitam segenggam telah di kisar ( kalau nk lg pedas,lebihkan)
6.Cili kering yang sudah di kisar (6 senduk)
7.1 sudu besar kunyit yang telah dikisar
8.Bendi/terung n 2 biji Tomato di belah 4
9.Satu jag kecil air
10.Garam & ajinomoto secukup rasa
11.Ikan Tongkol/Ikan Duri (tp perlu di cuci dengan air asam@tepung@limau nipis utk hilangkan hanyir)/ Ikan Pelaling/ Ikan Pari>>(cadangan)
12.Air Asam Jawa secukup rasa

Cara2 membuatnya :

1.Panaskan minyak dalam periuk
2.Tumiskan bawang merah,bawang putih,halia dan lada hitam (sampai naik bau)
3.Masukkan cili kisar dan kacau sampai ia garing
4.Masukkan air 3 cawan dan kacau
5.Masukkan ikan Tongkol/Ikan Duri /Ikan Pelaling/Ikan Pari
6.Biarkan mendidih
7.Masukkan air asam jawa
8.Tambahkan air (jgn byk sgt nanti kuah jd cair)
9.Masukkan Kunyit
10.Masukkan garam & ajinomoto secukup rasa
11.Masukkan Bendi dan biarkan bendi masak
12.Masukkan Tomato (xleh masuk awal2 nanti hancur)

Siap untuk di hidangkan :)

SELAMAT MENCUBA

P/S : Asam Pedas ni memang sedap kalau di makan dengan telur masin/ulam2an cam petai,ulam raja,kacang botol..urm,sgt2 menyelerakan :)

4 comments:

  1. wahhhh.....best nyee...asam pedas..fav tuu...kalo wat ikan pari la besssttt~~ huhuhuuu

    ReplyDelete
  2. Boleh2 misskim...jgn ikan bilis sudah..hehe

    ReplyDelete
  3. Hmm,baru tahu,ikan tongkol blh masak asam pedas..,kena try juga nih:)

    ReplyDelete
  4. aik,akk xtaw ker..org Melaka biase masak ngn ikan tongkol ;p

    ReplyDelete