Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat menjalani ibadah puasa :)
>>> Harini aku nak berkongsi Resepi yang aku suke masak n mkn..aku memang suka makan makanan yang pedas2,maklumlah mak ayah aku orang Melaka so xselera kalau xpedas..hihi
Sebenarnya Asam Pedas ni memang macam2 jenis tapi ini yang aku paling berselera, So kawan2 cubela resepi ni dulu yer
Sebenarnya Asam Pedas ni memang macam2 jenis tapi ini yang aku paling berselera, So kawan2 cubela resepi ni dulu yer
IKAN TONGKOL MASAK ASAM PEDAS
Bahan2 :
1.Minyak (4 senduk)
2.Bawang merah 3 ulas telah di kisar
3.Bawang putih 2 ulas telah di kisar
4.Halia 3 inci telah di kisar ( lebih sikit pn xape)
5.Lada hitam segenggam telah di kisar ( kalau nk lg pedas,lebihkan)
6.Cili kering yang sudah di kisar (6 senduk)
7.1 sudu besar kunyit yang telah dikisar
8.Bendi/terung n 2 biji Tomato di belah 4
9.Satu jag kecil air
10.Garam & ajinomoto secukup rasa
11.Ikan Tongkol/Ikan Duri (tp perlu di cuci dengan air asam@tepung@limau nipis utk hilangkan hanyir)/ Ikan Pelaling/ Ikan Pari>>(cadangan)
12.Air Asam Jawa secukup rasa
Cara2 membuatnya :
1.Panaskan minyak dalam periuk
2.Tumiskan bawang merah,bawang putih,halia dan lada hitam (sampai naik bau)
3.Masukkan cili kisar dan kacau sampai ia garing
4.Masukkan air 3 cawan dan kacau
5.Masukkan ikan Tongkol/Ikan Duri /Ikan Pelaling/Ikan Pari
6.Biarkan mendidih
7.Masukkan air asam jawa
8.Tambahkan air (jgn byk sgt nanti kuah jd cair)
9.Masukkan Kunyit
10.Masukkan garam & ajinomoto secukup rasa
11.Masukkan Bendi dan biarkan bendi masak
12.Masukkan Tomato (xleh masuk awal2 nanti hancur)
Siap untuk di hidangkan :)
SELAMAT MENCUBA
wahhhh.....best nyee...asam pedas..fav tuu...kalo wat ikan pari la besssttt~~ huhuhuuu
ReplyDeleteBoleh2 misskim...jgn ikan bilis sudah..hehe
ReplyDeleteHmm,baru tahu,ikan tongkol blh masak asam pedas..,kena try juga nih:)
ReplyDeleteaik,akk xtaw ker..org Melaka biase masak ngn ikan tongkol ;p
ReplyDelete